Gumi jelölések 2012-től


 
A 2012 júliusától gyártott abroncsokra vonatkozó kötelező  jelölések.

A fogyasztók tájékoztatása
Annak érdekében, hogy a fogyasztók az üzemanyag-hatékonyság, a nedves tapadás és a külső gördülési zajszint tekintetében megfelelő információkkal rendelkezzenek, az abroncskereskedők biztosítják,
hogy a fogyasztók számára az értékesítési pontokon kihelyezett abroncsok futófelületén ott legyen az abroncsmatrica, vagy az ilyen abroncsok közelében megtalálhatóak legyenek a jelölések.
Amennyiben a fogyasztónak kínált abroncsok nem láthatók, kötelező még a vásárlás előtt a fogyasztó rendelkezésére bocsátani az adatokat.
Ezen túlmenően e három tényezőre vonatkozó tájékoztatást a számlára is rá kell nyomtatni, vagy mellékelni kell ahhoz.

Az új jelölés
 
Az üzemanyag-hatékonyságra és a nedves tapadásra vonatkozó jelölés a már használatban lévő energiahatékonysági jelölésekre emlékeztet:
a legjobb teljesítményű abroncsot „A” jelöli, míg „G” a legalacsonyabb teljesítményű, de a törvényeknek még megfelelő kategória.
A külső zajszintet decibel értékkel fejezik ki, egy, kettő vagy három hanghullám-szimbólummal.

Nedves tapadás
 
A diagram az abroncs egy igen fontos biztonsági jellemzőjéről tájékoztatja a fogyasztót: ez a nedves tapadás.
A jobb nedves tapadás csökkenti a nedves utakon tapasztalható fékutat. Jelenleg a nedves tapadás jelölései csak a személygépkocsik abroncsai esetében kerültek meghatározásra.
Iparági fejlesztések irányulnak olyan módszerek kialakítására, amelyek a kishaszongépjárművek és a nehéztehergépjárművek nedves tapadásának mérését is lehetővé teszik.
Ezek bevezetésére 2012 novemberében, az EU rendelkezéssel egy időben.
Üzemanyag-hatékonyság
Ez a diagram jelzi az üzemanyag-hatékonyság szintjét, érzékeltetve az egyes abroncsok egymáshoz viszonyított teljesítményét.
Az abroncs gördülő ellenállása határozza meg az üzemanyag-hatékonyságot.

Külső zajszint
 
Az abroncs jelölésének ez az eleme az abroncs által keltett külső zajszintről nyújt tájékoztatást.
A külső zajszintet decibel értékkel fejezik ki, egy, kettő vagy három hanghullám-szimbólummal együtt.
A legjobb teljesítmény jele egy hanghullám, mely azt jelenti, hogy az abroncs zajszintje legalább 3 dB-lel a bevezetésre kerülő törvényi határérték alatt marad.
A leggyengébb teljesítmény jele három fekete hanghullám. Ez olyan zajszintet jelöl, amely a jelenlegi maximális határérték és a 2012 és 2016 között hatályba lépő 661-es rendeletben bevezetésre kerülő új,
alacsonyabb határérték közé esik.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


főoldalra oldal nyomtatása