22/511-200, 22/511-201, 22/511-203, 70/455-45-42
jsi@jsi.hu
22/511-200, 22/511-201, 22/511-203, 70/455-45-42
jsi@jsi.hu
TE MOST ITT VAGY:

Hasznos információk felni vásárláshoz

 

Alufelni típusok, jellemzők

Az alufelni készülhet alumíniumból, magnéziumból vagy a kettő ötvözetéből. A magnézium-ötvözetű felnik szerkezetileg a legszilárdabbak a könnyűfém felnik között. Alacsony súlyuknak és magas mechanikai ellenállásuknak köszönhetően váltak közkedvelté. Mivel a felni könnyű, így az autó jobban gyorsítható, valamint kiváló körkörös futásuk révén komfortosabb vezetési élményt nyújtanak.

Az alumínium jó hővezető, mely segít eloszlatni a hőt a fékeknél, ez által javul a fékezési teljesítmény, valamint minimalizálja a túlmelegedésből adód meghibásodás lehetőségét. A magnézium felni kevésbé vonja el a gumitól a hőt, ezáltal az abroncs hamarabb képes felmelegedni, így pillanatok alatt megfelelő tapadás érhető el velük.

Az alufelni jelölés értelmezése

 

 


Pl.:  7,5 J x 17      ET35 5 x 112

7,5: alufelni szélessége col (hüvelyk) mértékegység

J: alufelni alakja

17: alufelni átmérője col (hüvelyk) mértékegység

ET35: besajtolási mélység mm-ben, minél nagyobb, a kerék annál jobban el van rejtve a sárvédők alá, minél kisebb, annál jobban kiáll az autóból

5 x 112: PCD (osztóköre)                     – a kerékcsavarok száma (5) x a csavarfuratok közepén átmenő képzeletbeli kör átmérője mm-ben (112)


Alufelni szélesség

Az alufelni szélessége hüvelykben (pl. 7,5) adott. Ha az „alufelni kereső” segítségével választ alufelnit, az alufelni szélessége eltérhet a forgalmi engedélyben található adatoktól. A gumiabroncs szélességére több alufelni szélesség mérete megfelelő. Az alufelni keresőben például, ha egy 7-es szélességű alufelnire keresünk, elképzelhető, hogy 7,5 szélességű alufelnit kínálhat.

Felni átmérője

Az alufelni átmérője hüvelykben (pl. 17”) adjuk meg és mindig azonosnak kell lennie a kiválasztott gumiabroncs átmérőjével.

PCD – osztókör

PCD (osztóköre) – a kerékcsavarok száma (5) x a csavarfuratok közepén átmenő képzeletbeli kör átmérője mm-ben (112). Az adat nem található meg a forgalmi engedélyben! Nem minden gépjárműre gyártanak pontos méretű osztókör alufelnit (pl. Alfa Romeo, Fiat), felszerelésre kerülnek univerzális méretű osztókör alufelnik megfelelő tartozékok segítségével (mozgókúpos csavar, anya).

Középfurat (agyátmérő)

Középfurat (agyátmérő) mm-ben (pl. 57,1) adjuk meg. Az adat nem található meg a forgalmi engedélyben! Ugyanúgy, mint az alufelni szélességénél az „alufelni kereső” az alufelni kiválasztásánál kissé enyhén eltérő átmérőt kínálhat. Ez az univerzális alufelnikre érvényes, a megadott átmérőt központosító gyűrűk segítségével éri el.

ET – besajtolási mélység

Besajtolási mélység, vagy középsík eltolás, az alufelni középvonala és a kerékagyra való felfekvési síkja közti (milliméterben, pl. ET 35) távolság. Eltérhet a forgalmi engedélyben megadott értéktől, de csak megengedett értékek közt. Minél magasabb az ET érték, az alufelni annál inkább „rámegy” a tengelyre. Minél kisebb az ET érték, az alufelni annál jobban kiáll az autóból (kiszélesíti az autót).

Milyen méretű alufelnit szerelhetek az autóra?

A helyes méret kiválasztásában segítségére van az autótípus szerinti alufelni kereső, illetve kollégáink is szívesen segítenek. Szoktuk javasolni, hogy a felni megvásárlása előtt a kiválasztott alufelnit próbálják fel a gépjárműre.

Abroncs jelölések


A gumiabroncs oldalfalán látható jelölések tartalmazzák az összes olyan információt, amelyre szüksége lehet. Íme, egy rövid útmutató a számok és betűk jelentéséről:


Tyre Sidewall MarkingsA. Szélesség (205) 


A gumiabroncs oldalfaltól oldalfalig mért szélességét jelenti milliméterben.

B. Profilarány (55)

Az abroncs keresztmetszeti magasságának és szélességének százalékban kifejezett aránya. Ha például ez az érték 65, az azt jelzi, hogy az abroncs magassága a szélesség 65%-a.

C. Keréktárcsa-átmérő (16)

A kerékpánt (v. keréktárcsa) átmérője (magassága) hüvelykben kifejezve.

 

D. Terhelési index (91)

A gumiabroncsok terhelési indexe a kilogrammban kifejezett maximális terhelésre utal. A gumiabroncs megengedett terhelését az oldalfalon tüntetik fel, az átmérőtől jobbra.

Például egy 91-es terhelési indexű gumiabroncs maximális terhelhetősége 615 kg.

Új gumiabroncs kiválasztásakor a terhelési indexet és a sebességi besorolást együtt kell figyelembe venni. Nem szabad megfeledkezni a gyártó ajánlásairól sem.

E. Sebességi besorolás (V)

A sebességi besorolás a megfelelő nyomású és terhelésű gumiabroncsra vonatkozó maximális sebességet adja meg. A sebességi besorolást az oldalfalon levő kód végén, közvetlenül a terhelési index után álló betű mutatja. Például a „V” sebességi besorolású gumiabroncsoknál a maximális sebesség 240 km/h. Új gumiabroncs vásárlásakor ügyeljen arra, hogy a sebességi besorolás összhangban legyen járműve sebességjellemzőivel.


Egy kis segítség annak érdekében, hogy a fogyasztók az üzemanyag-hatékonyság, a nedves tapadás és a külső gördülési zajszint tekintetében megfelelő információkkal rendelkezzenek.


Gumiabroncs jelölések m+s – Ingatlanjegyzetek


Kérjük, hogy saját biztonsága érdekében fogadja meg az alábbi javaslatainkat:

 • Menet közben az esetlegesen felmelegedett abroncsból ne engedjünk le levegőt! 
 • Új gumihoz új szelepet használjunk! 
 • Gyári mérettől eltérő méretű gumiabroncs szereltetése előtt kérjék ki szakember tanácsát, illetve nézzék meg váltóméret-táblázatainkat! 
 • Légnyomást rendszeresen ellenőrizzük hideg állapotban. Ehhez legmegfelelőbb egy saját minőségi légnyomásmérő használata. 
 • Felni felszerelés után 50-100 kilométerrel ellenőrizzük a kerékcsavarok meghúzottságát. 
 • A defektek közül a futófelületen keletkezett szöglyukak, de az oldalfal-sérülések javíthatóságának eldöntése már komoly szakértelmet igényel. Ha javítható a gumiabroncs, minél hamarabb végeztessük el a javítást! 
 • A tömlő nélküli abroncsok használata biztonságosabb, mint a tömlősöké, mivel jóval kisebb a durchdefekt esélye. 
 • 5-10 ezer kilométerenként ellenőriztessük a kerekek kiegyensúlyozottságát (centrírozás). 
 • Kátyúba hajtás után még 1-2 héttel is ellenőrizze, hogy a gumiabroncs oldalán nem jelentkezik-e dudor. Ha igen, azonnal forduljon szakemberhez! 

 

 

Gumiabroncsok cseréje: 

 • Az egyenletes kopás érdekében célszerű kb. 10 ezer kilométerenként az első kerekeket hátra, a hátsókat előre tenni. 
 • Vigyázzunk, hogy a gumiabroncsok eredeti forgásiránya megmaradjon! 
 • Rendellenes, egyenetlen, féloldali kopás észlelése esetén, mivel az az esetek többségében a futómű beállítás hibája, ellenőriztessük a futómű-beállítást. 
 • Célszerűnek tartjuk új gumiabroncs felszereltetése után is ellenőriztetni a futómű-beállítást.


Megfelelő abroncs kiválasztásához némi segítség:

 

Bizonyára Önnek sem könnyű eligazodni az autógumi kínálat széles skálája között, mégis van néhány egyszerű szempont, ami alapján megtudható, hogy autójára milyen gumiabroncs való.

A következőkben, röviden, de részletesen bemutatjuk Önnek ezeket a mérvadó szempontokat.

Kezdjük az alapokkal!

A három fő kategória:


1. Kiegyensúlyozott teljesítményű autógumi abroncs:

Az átlagos motorteljesítményű 90 LE alatti, kis és középkategóriájú gépkocsik tartoznak ebbe a kategóriába, ahol elsődleges szempont a gumiabroncsok kiegyensúlyozottsága. A gumiabroncs gyártók elsődleges szempontja a kényelem, futásteljesítmény, környezetkímélés és a gazdaságosság egyensúlyának megteremtése.

Ezen kategória sebesség indexe a "T" jelzést kapta. Legnagyobb sebesség: 190 km/h
Keresztmetszeti viszonyszám (abroncs magasságának és szélességének aránya százalékban H/B). Oldalfal magasság: / 80 és / 65 között

 

2. Nagyteljesítményű gumiabroncs:

Nagyobb (90-100 LE feletti) motorteljesítményű, közép és felsőkategóriás gépjárműveknél alkalmazzák és természetesen gyárilag szerelik az új gépjárműveket is. A nagyobb átmérőjű keréktárcsák (gyakran könnyűfém) és a szélesebb, alacsonyabb oldalfal magasságú gumiabroncsok felszerelése nem csupán a teljesítmény biztonságos kihasználását segíti, de az egész autó esztétikai megjelenését is javítja. Az ide sorolt autógumik az autó tuning azon belül is a "kerék tuning" ideális eszköze.

Ezen kategória sebesség indexe a "H" és a "V" jelzést kapta. Legnagyobb sebesség: "H"-nál 210 km/h, "V"-nél 240 km/h
Keresztmetszeti viszonyszám (abroncs magasságának és szélességének aránya százalékban H/B). Oldalfal magasság: / 65 és / 50 között

 

3. Ultra nagyteljesítményű gumiabroncsok:

Az ultra nagyteljesítményű autógumikat a tekintélyes motorteljesítményt felmutató közép és felsőkategóriás, modern, sportos gépjárművek esetén alkalmazzák. A nagyobb kerékátmérő, széles futófelület, alacsony oldalfalmagasság miatt nagyobb sebességnél extrém helyzetekben is tökéletesen uralható a gépjármű.


Sok esetben a versenypályákon szerzett tapasztalatok alapján gyártják ezeket a gumikat, a legmodernebb technológiákat alkalmazva a nagy sebesség melletti biztonságos vezetés, manőverezés, fékezés, stb. érdekében.

Ezen kategória sebesség indexe a "W", a "Y" és a "ZR" jelzést kapta. Legnagyobb sebesség: "W"-nál 270 km/h, "Y"-nél 300 km/h
Keresztmetszeti viszonyszám (abroncs magasságának és szélességének aránya százalékban H/B). Oldalfal magasság: / 55 és / 30 alatt.


Mikor jött el az ideje a cserének?


 Egy abroncs talajjal érintkező felülete megegyezik egy emberi tenyér nagyságával, ha jól belegondolunk ez nem is olyan bíztató dolog. Ezért még fontosabb a megfelelő abroncs kiválasztása a megfelelő időben, hiszen autója csak ezen a négy ponton érintkezik az úttesttel.

Van, hogy elkerülhetetlenné válik a gumiabroncsok cseréje, például, ha:

 • minimális profilmélységig kopott a futófelület, vagy ha 
 • helyrehozhatatlan károsodást szenvedett a gumi,
 • továbbá az évszakok változása is elengedhetetlenné teszik a gumik cseréjét. 

Ügyeljen a mintaárok mélységére!

Mindig tartsa szem előtt a mintaárok mélységét, mert nagymértékben ettől függ a gépjármű úthoz való tapadása, melynek a hatósági előírások szerint 1,6 mm-nek kell lennie. Ellenkező esetben számolnia kell azzal, hogy a biztosító, baleset esetén nem téríti meg a keletkezett kárát, illetve büntetést kell fizetnie Nyugat-Európa több országában.

A mintaárok mélységének meghatározásához segítségül szolgálhat a kopásjelző rendszer (TWI*). A mintaárok vulkanizált  kis kitüremkedésekből áll, amelyek a mintázat kopásával láthatóvá válnak. A kopásjelzők elhelyezkedését a gumiabroncs vállrészén látható TWI felirat jelzi. 

(*TWI = Tread Wear Indicator. Egyes gumiabroncsgyártók a TWI felirat helyett a márkajellel vagy egy háromszöggel jelölik a kopásjelzőt.)

Az Ön, és hozzátartózói, illetve a közúton szereplők biztonsága érdekében az alábbi javaslatot tesszük. Az előrehaladott kopással egyidejűleg fokozottan megnő a vizenfutás (aquaplaning) veszélye. A fékezési tulajdonságok is jelentősen romlanak, ezért, ha teheti a gumiabroncsokat már a minimális mintaárok-mélység elérése előtt cserélje le.

Általában a következő értékeknél ajánlott a csere:

 • Nyári gumiabroncsok: 2 mm-es mintaárok-mélység
 • Széles gumiabroncsok: 3 mm-es mintaárok-mélység
 • Téli gumiabroncsok: 4 mm-es mintaárok-mélység


Hozza el hozzánk autóját, hogy szakembereink megvizsgálhassák gumiabroncsai állapotát és javaslatot tegyenek Önnek. 
Vásárlás menete és feltételei

 

Tájékoztatjuk kedves megrendelőinket, ügyfeleinket, megrendelésüket, csak magyar nyelven fogadjuk, valamint kiszállítást csak Magyarország területére vállalunk.

 

Rendelését a következő módokon adhatja le:

- telefonon: 22/511-200, 22/511-201, 22/511-202

- e-mailen: jsi@jsi.hu

- weboldalunkon: www.jsi.hu

 

Az Ön által kiválasztott termék vásárlását a termék melletti 'kosárba' gombbal teheti meg. Ezután a bevásárlókosár megtekintésével ellenőrizheti annak tartalmát. A szállítási feltételek elfogadása után kérjük adja meg személyes adatait, címét és a szállítási címet. A tovább gombra kattintva még egyszer ellenőrizheti személyes adatait és a megrendelt terméket. A 'megrendelés elküldése' gombra kattintva véglegesítheti a megrendelését.

 

Adatbeviteli hibák javításának technikai lehetősége:

 

Ha tévedésből mást rendelt, mint amit szeretett volna, kiszeretné egészíteni valamivel, esetleg töröltetni szeretné kérjük, jelezze ügyfélszolgálatunkon az jsi@jsi.hu e-mail címen vagy a kiküldött visszaigazoló e-mailre válaszolva.

Fontos, hogy a rendelést követően ezt haladéktalanul tegye meg!

Miután feldolgoztuk megrendelését, küldünk Önnek egy visszaigazolást, értesítést.

Amennyiben az Ön által megrendelt termék nincs raktáron úgy telefonos vagy e-mail visszajelzésünk alkalmával tájékoztatjuk, mikorra tudjuk megrendelését összeállítani. Ennek elfogadását vagy elutasítását kérjük jelezze felénk.

Egyedi, és extrém méretek esetében előfordulhat, hogy csak külföldi raktárkészletről beszerezhető a kért abroncs, ilyen esetekben a szállítási határidő 8-10 munkanap.

A megkötött szerződés nem minősül írásba foglalt szerződésnek. A JSI Autó Kft. nem iktatja ezeket a szerződéseket és nem garantálja, hogy később ezek hozzáférhetőek lesznek. Ettől a feltételtől a JSI Autó Kft. és a vevő közös megegyezés alapján eltérhetnek.

 

Szállítási feltételek 

Az Ön által kiválasztott és megrendelt terméket személyesen,  telephelyünkön: 8000 Székesfehérvár, Új Csóri út 19.

 

Fizetési módok: 

- Előre utalás (normál banki utalás)

- telephelyünkön

- bankkártyával

Egyes termékek megrendeléséhez 30% előleg szükséges, melyet a fent felsoroltak bármelyikével (kivéve az utánvét) kiegyenlíthet.

 

Az árak: 

A weboldalon feltüntetett árak tartalmazzák a 27%-os általános forgalmi adót. Az árak forintban értendőek. Az ellenérték csak és kizárólag a termék értékét foglalja magába, egyéb költségeket (pld.: szerelés, vevőhöz történő eljuttatás költségét) nem tartalmaz.

 

Szállítási költségek (belföldre): 

Szállítás jelenleg nem üzemel, átvételi lehetőség jelenleg csak cégünk telephelyén lehetséges.

Az árak tartalmazzák a 27%-os általános forgalmi adót. 

 

AZ Ön személyes adatainak védelme: 

Az Ön által rendelkezésünkre bocsátott adatokat a szerződés teljesítése és a szállítás feltételeinek későbbi bizonyítása érdekében társaságunk tárolja. Adatait harmadik félnek semmilyen körülmények között nem adjuk át, kivéve, ha a szállítást futárszolgálaton keresztül teljesítjük. A JSI Autó Kft. a szolgáltatás nyújtása céljából kezelheti azon személyes adatokat, amelyek a szolgáltatás nyújtásához technikailag elengedhetetlenül szükségesek.

 

A vásárlástól való elállás joga: 

A fogyasztót elállási jog illeti meg, melyet (külön magyarázat nélkül) gyakorolhat, 8 munkanap, vagy 14 naptári napon belül.

Ezen határidő a termék átvételekor kezdődik, illetve szolgáltatás esetén a szerződéskötéskor.

Írásban történő elállás esetén elegendő az elállási nyilatkozatot elküldeni 8 munkanapon belül.

Elállás esetén a szolgáltató legkésőbb 30 napon belül fizeti vissza a fogyasztó által kifizetett összeget.

Elállás esetén a fogyasztót kizárólag a termék visszaküldésének költsége terheli.

A szolgáltató követelheti a fogyasztótól az áru nem rendeltetésszerű használatából eredő kárai megtérítését. (sérült vagy már felszerelt árut a szolgáltatónak nem áll módjában visszavenni)

Garancia, szavatosság: 

Az eladó az általa eladott termékre a hatályos jogszabályoknak megfelelő szavatossági időt vállal. Az eladó szavatossági és jótállási felelősségére a Ptk.-ban és a 117/1991. (IX.10.) sz. kormányrendeletben foglaltak az irányadóak.

Amennyiben az átvett árucikk hibás, vagy a szállítás során megsérült, azt díjmentesen kicseréljük. Amennyiben erre bármely okból nincs lehetőség, a kifizetett vételárat visszafizetjük. Az árucikk cseréje csak az eredeti csomagolás és a mellékelt okmányok megléte esetén lehetséges.

Az eladó a megvásárolt termékeket csak abban az esetben cseréli ki, ha azok bizonyítottan hibásak.

Cégünk az általa eladott termékekre 12 hónap garanciát vállal.

A jótállási idő kezdete a számla dátuma, a számla egyben a jótállási jegy is. A jótállási körbe nem eső termékeinkre a vonatkozó jogszabályokban rögzített szavatossági idő jár.

Személy, kisteher és terepjáró gumiabroncsok esetében a garancia csak akkor érvényesíthető, amennyiben az abroncsot átlagos használati körülmények között üzemeltetik és a felszerelésre, valamint az üzemeltetésre vonatkozó előírásokat továbbá a gyártó előírásait betartják. Garanciális igény érvényesítésének feltétele a szakműhelyben történő felszerelés igazolása. A garancia érvényesítésének helye a JSI Autó Kft. Székesfehérvár, Új Csóri u 15-23. sz. alatti telephelye. Szélsőséges út- és használati körülmények esetében, a JSI Autó Kft. fenntartja a jogot a garanciális felelősségének a jelen feltételektől eltérő mértékű szabályozására.

A garanciális igény nem érvényesíthető:

- helytelen tárolás miatti hibákra,

- a jármű vagy tartozékainak hibája, pl. helytelen futómű beállítás stb. által   okozott hibákra,

- a vonatkozó szabványok és a gyártó által adott előírások figyelmen kívül hagyása miatti, szerelési- vagy üzemeltetési hibákra, -javított abroncsokra,

- nem a rendeltetés szerinti célra használt abroncsok meghibásodására,

- baleset, rongálás vagy egyéb külső behatások okozta hibákra, (kivéve teljes garanciás abroncsok lásd: szolgáltatások-menü teljes garancia)

- versenyzés, sebességi vagy egyéb kísérleti használat közben bekövetkező hibákra.

 

Az esetlegesen felmerülő garanciális problémákat nem a JSI Autó Kft. bírálja el!

Nálunk online vásárlás esetén az abroncsai felszereléséből 10% kedvezményt adunk!

Kapcsolat

 • Magyarország, 8000, Székesfehérvár, Új Csóri út 19. /8. sz. fő út
 • 22/511-200, 22/511-201, 22/511-203, 70/455-45-42
 • jsi@jsi.hu

Dokumentumok

 • Általános Szerződési Feltételek
 • Adatvédelmi nyilatkozat
 • Bankkártyás fizetés
 • Elállási nyilatkozat
 • Kellékszavatosság
 • Kínált árú és szolgáltatások
 • Megrendelés lemondásának módja
 • Reklamáció benyújtásának módja

Felíratkozás a hírelevélre